Familien

Rosenkær Polled Hereford drives af Anna og Bent Sørensen med stor hjælp fra børnene Michael og Rasmus samt Pernille, indtil sin død, den 17. marts 2020, 30 år gammel,

Anna og Bent er til daglig ansat på kontor ved Aarhus Kommune, Anna som overassistent og Bent som ekspeditionssekretær.

Gården

Ejendommen “Østergård” som vi købte i 1987, er i dag på 16,6 ha. Gården er beliggende i en lille landsby, Assendrup. Ejendommen ligger naturskønt omgivet af bakker og lidt skov. Hovedparten af jorden er udlagt med græs, hvor ca. 2 ha hvert år omlægges med korn/helsæd med græsudlæg. Alt grovfoder dyrkes selv. Halm købes ved nabo.

Hovedparten af jorden ligger op til gården, så dyrene uden problemer kan drives ind i stalden ved f.eks. inseminering.

Dyrene går om vinteren i løsdriftsstald, der er indrettet i de bestående bygninger, og siden udvidet med en tilbygning. Stalden er med fangegitter.

Første Hereford

Den 6. december 1980 købte Bent sin første Hereford, en 8 måneder gammel horned kvie af Herefordforeningens æresmedlem Søren Odgaard, Rindbæk Hereford ved Hedensted. Kvien, Rindbæk Rosamond, vandt året efter sit hold på dyrskuerne i Odense, Horsens og Herning, og blev tildelt 23 point alle 3 steder. I Horsens blev det endvidere til ærespræmie.

Investeringen i Rindbæk Rosamond kom fra en andel af en 13’er i tipning, der gav kr. 7.000.

Kvien Rindbæk Rosamond blev opstaldet på min onkel og tantes gård i Meldrup ved Stensballe i Horsens, hvor jeg er kommet med mine forældre fra jeg var hel lille. Onkel havde dengang selv en lille Herefordbesætning kaldet Meldrup.

Rosenkær Hereford

Hereford-besætningen fik navnet ROSENKÆR.

I 1982 blev besætningen udvidet med endnu en kvie, denne gang en polled kvie, der blev købt hos Eli M. Tømmergaard, Quaestus Polled Hereford, Nim Skov ed Horsens. Kvien, QPH 1 Sweet Orange, blev udstillet Dansk Hereford Show i Vejle i 1982, hvor hun blev reserve kalve champion. QPH 1 Sweet Oranges første kalv, en kviekalv med navnet Rosenkær 1 Vanity, der var efter den amerikanske tyr Stlbrk Gilead 67K “Stick” blev udstillet på Dansk Hereford Show i Horsens i 1985, hvor hun vandt sit hold. På skuet blev Rosenkær 1 Vanity til Søren Odgaard, Rindbæk Hereford, for ikke mindre end kr. 23.000.

Gennem årene er der hovedsaglig indkøbt dyr fra Quaestus Polled Hereford, der i over 20 år satte sit store præg på dansk Hereford, men som nu er ophørt og Moeskær Polled Hereford. Derudover er der købt enkelte dyr fra besætningerne: Mossø, Stenshøj, Tange og Buhl - polled Hereford-besætninger, der også har præget dansk Hereford positivt i mange år.

Besætningen består i dag af mellem 14 - 16 køer plus opdræt.

Rosenkær Polled Hereford er lagt an på salg af avlsdyr. Hovedparten af dyrene sælges til avlere i Danmark og udlandet.

Aktiv Avlsbesætning

Vejning af alle kalve ved fødsel, 200 og 365 dage, kåring af køer, brug af inseminering og individafprøvning er en naturlig ting for Rosenkær Polled Hereford.

Vor avlsbesætning er godkendt som Aktiv Avlsbesætning siden 2001.

Der er fire krav i konceptet i Aktive Avlsbesætninger:
Mindst 80% af besætningens kalve skal være vejet ved fødsel, ved 200 dage og 365 dage
Alle besætningens køer over fire år skal være kåret
En procentdel (40-60, afhængig af race) af besætningens insemineringer skal være efter insemineringstyre, løbetyre eller individafprøvede løbetyre med positivt S-indeks
Mindst 10% af besætningens tyrekalve skal individafprøves, dog mindst en kalv hver andet år.
Alle besætninger skal opfylde det første krav om vejninger. Desuden skal opfyldes mindst et af de øvrige tre krav for at blive anerkendt som Aktiv Avlsbesætning.

Rosenkær Polled Hereford opfylder alle 4 krav i konceptet.

Inseminering

Køer og kvier er gennem alle år blevet insemineret med tyresæd fra toptyre fra USA, Canada, Australien, New Zealand, Irland, Storbritannien eller Danmark. Vi har bl.a. også brugt sæd efter vores egen avlet tyr, Rosenkær President, som Herefordforeningen tappede sæd af bl.a. på baggrund af hans højde 13 måneders vægt på 762 kg og daglige tilvækst på 2.071 g. på individafprøvningen.

Kalvene fødes hovedsagelig i perioden december til april.

Individafprøvning

Rosenkær-tyren, Rosenkær Sundance, var den første individafprøvede tyr som vandt en grand champion-titel på et af de landsdækkende dyrskuer. I 2002 blev han Grand Champion på Landsskuet i Herning.

Dyrskuer

Der udstilles hvert år flere dyr fra besætningen på dyrskuerne på
Landbrugsmessen Gl. Estrup i Auning
Det østjyske Fællesskue i Horsens
Landsskuet i Herning
Fælles Kødkvægskue på Agromek i Herning
Gennen årene er det blevet til mange topplaceringer på de lokale såvel på de landsdækkende dyrskuer.

Rosenkær Polled Hereford er den Hereford-besætning, der har vundet flest Interbreed-tiler på lokale og landsdækkende dyrskuer. Det er blevet til flere Interbreed-titler på dyrskuerne i Horsens, Gl. Estrup, Hammel og Kødkvægskuet i Odense samt flere interbreed-topplaceringer på landsskuet i Herning med en 2. plads som bedste resultat i 2004.

I 1997, 2000 og 2004 var vi Bedste Udstiller på Landsskuet i Herning.

Rosenkær Polled Hereford har vundet et landschampionat i: 1996, 1997, 1998, 1999, 2002, 2003, 2004 og 2007.

Elitedyrsudstillingen på Agromek

Gennem årene har Rosenkær-dyr flere gange repræsenteret Herefordracen på Elitedyrudstillingen på Agromek i Herning i januar måned:

1987: Kvien Rosenkær 23K Angel efter Wabash Extra 23K
1995: Kvien Rosenkær Breeze 295 efter JR Nick the Butler P183
1996: Koen QPH Gwendolyn ET efter BT Columbus 432U med kviekalv RosenkærLouise QPH
1997: Kvien Rosenkær Louise QPH efter JR Nick the Butler P183
1999: Koen Rosenkær Louise QPH efter JR Nick the Butler P183
2000: Koen Rosenkær Louise QPH efter JR Nick the Butler P183
2002: Tyren Rosenkær Outwest efter Koanui Rebel Q81 (udstillet af Lars Holm, Gørding)
2003: Koen Rosenkær Louise QPH efter JR Nick the Butler P183
2004: Koen Rosenkær Louise QPH efter JR Nick the Butler P183
2007: Koen Moeskær Diva 1033 efter Remitall Guideline 33G

Export

Fra Rosenkær-besætningen er der eksporteret dyr til 12 lande:

Finland
Norge
Tyskland
Schweiz
Holland
Tjekkiet
Letland
Rusland
England
Estland
Kazakhstan
Ungarn

Herefordforeningen

I over 25 år var Bent redaktør af Herefordforeningens medlemsblad HEREFORD samt i enkelte perioder også været klubformand for Herefordklubben Midtjylland. Derudover er Bent med i Herefordforeningens dommerpanel, der dømmer på dyrskuerne med Hereford.

Velkommen

Er du interesseret i at se eller vide mere om vores Rosenkær-besætning, er du og din familie altid meget velkommen til at komme og se dyrene samt få en snak om Hereford - kaffen er altid sat over.

Hvis du spørgsmål om vore dyr eller Herefordracen, er du også meget velkommen til at ringe, mail eller skrive til os.